Sådan

sover vi

Sådan sover vi

Søvnbehov kan være forskelligt fra barn til barn. Derfor tager vi udgangspunkt i det enkelte vuggestuebarns søvnbehov. Selvom der hver dag er faste tidspunkter, hvor vuggestuebørnene sover til middag, kan de også sove udenfor de faste sovetider, hvis de har brug for det.

Som udgangspunkt vækker vi ikke et sovende barn. Heller ikke hvis det sover ved spisetid. I stedet gemmer vi maden, til barnet vågner.

Indtil barnet fylder 2 år sover det i barnevogn eller krybbe, og når det runder 2-årsalderen, soves der på madras.

Et lille hvil

Tidligt på eftermiddagen hviler alle børnehavebørnene i en halv times tid. Her ligger børnene side om side på tæpper og lytter til afspændingsmusik. Vores erfaring viser, at børnene har stor gavn af sådan en lille pause, hvor de kan finde ro i sig selv. Det er ikke tænkt, at børnene skal sove, men indimellem falder nogle børn i søvn. Og det er selvfølgelig helt okay.

Generelt om søvn

”Børn kan ikke sove for meget – men de kan ind imellem sove for lidt”.

Søvnforskning viser, at børn der sover for lidt eller for overfladisk ikke udvikler sig, som de skal. Der foregår vigtige og nødvendige processer under søvn. Søvnen retter op på dagens ubalance og er afgørende for blandt andet hukommelsen, indlæring, barnets generelle trivsel og hormonproduktion.

Et vuggestuebarns ”arbejdsdag” er krævende. Barnet skal forholde sig til mange andre børn og aktivitetsniveauet i institutionen er højt. En god middagslur er derfor vigtig, fordi barnet har brug for at hvile og en pause fra de mange sanseindtryk.

Forskning viser også, at et barns nattesøvn ikke påvirkes negativt af en lang middagslur. Tværtimod kan for lidt søvn i løbet af dagen påvirke barnets nattesøvn negativt. Hvis et barn sover uhensigtsmæssigt om natten eller har svært ved at falde i søvn om aftenen, er det her, der skal sættes ind. En god nattesøvn hjælpes på vej af faste rutiner og soveritualer, inden barnet skal puttes.

Vi ved, at det måske vil være en omvæltning for nogen af jer, og derfor vil vi naturligvis være behjælpelige med råd og vejledning.