Sådan sover vi

I Børnehuset Columbus tager vi udgangspunkt i det enkelte vuggestuebarns søvnbehov.
Hver dag er der faste tidspunkter, hvor vuggestuebørnene sover til middag, men har de brug for søvn udenfor de faste sovetider får de lov til det.

Som udgangspunkt vækker vi ikke børn – heller ikke hvis de sover ved spisetid.
I stedet gemmer vi maden til barnet vågner.
Når barnet fylder 2 år må det ikke længere sove i barnevogn eller krybbe og vil komme til at sove på madras.

Hvil
Tidligt på eftermiddagen hviler alle børnehavebørnene i en halv times tid, hvor børnene ligger på tæpper og lytter til afspændingsmusik.
Vores erfaring viser at børnene har stor gavn af sådan en lille pause, hvor de kan finde ro i sig selv.
Det er ikke tænkt at børnene skal sove, men ind imellem falder nogle børn i søvn, og det er helt ok.

Generelt om søvn
Børn kan ikke sove for meget – men de kan ind imellem sove for lidt.

Søvnforskning viser, at børn der sover for lidt eller for overfladisk ikke udvikler sig som de skal. Der foregår vigtige og nødvendige processer under søvn; søvnen retter op på dagens ubalance og er afgørende for blandt andet hukommelsen, indlæring, barnets generelle trivsel og hormonproduktion.
Et vuggestuebarns ”arbejdsdag” er krævende; barnet skal forholde sig til mange andre børn og aktivitetsniveauet i institutionen er højt. En god middagslur er derfor vigtig, da barnet har brug for at hvile og en pause fra de mange sanseindtryk.

Forskning viser at et barns nattesøvn ikke påvirkes negativt af en lang middagslur. Tværtimod kan for lidt søvn i løbet af dagen påvirke barnets nattesøvn. Hvis et barn sover uhensigtsmæssigt om natten eller har svært ved at falde i søvn om aftenen er det her, der skal sættes ind. En god nattesøvn hjælpes på vej af faste rutiner og soveritualer inden barnet skal puttes.
Vi ved, at det måske vil være en omvæltning for nogen af jer, og derfor vil vi naturligvis være behjælpelige med råd og vejledning.